Nie moge skonfigurowac server poczty. nie wysyla powiadomlen…Prosze o pomoc!
To jest forum dla Nextcloud…
Poza tym, że mój polski zależy w 100% od deepl.com
nextcloud....forum
///??????
mam ten sam problem, wszystko ustawione a maile nie przychodzą mimo zdarzeń
To be able to help you at all, it would be useful if you provided more details. Right now, we know absolutely nothing from your post – what SMTP server you’re using, your configuration (without password), your Nextcloud version, what exactly happens when you try to send a test email, what the logs say, etc.
This forum is not a crystal ball – if you expect help, you need to give us something to work with.
Please provide:
- The SMTP server you’re using (e.g., Gmail, custom…)
- SMTP configuration (without the password)
- Output of the test email attempt
- Relevant log entries (Settings → Admin → Logging)
- Your Nextcloud version
Po polsku:
Abyśmy mogli Ci w ogóle pomóc, potrzebujemy więcej informacji. W tej chwili z Twojego posta nie wiadomo kompletnie nic – z jakiego serwera SMTP korzystasz, jaka jest konfiguracja (oczywiście bez hasła), jaka wersja Nextclouda, co dokładnie się dzieje przy próbie wysłania wiadomości testowej, co mówią logi itd.
To forum to nie wróżka – jeśli oczekujesz pomocy, musisz podać coś, od czego można się odbić.
Podaj proszę:
- Używany serwer SMTP (np. Gmail, własny…)
- Konfigurację SMTP (bez hasła)
- Wynik próby wysłania testowego maila
- Logi z Nextclouda (Ustawienia administratora → Logi)
- Wersję Nextclouda
Nie chodzi o wysyłanie poczty tylko o to żeby nextcloud wysyłał powiadomienia o zdarzeniach: zmiana pliku, zapisanie się w formularzu itp.
Czy do tego konieczne jest dodanie aplikacji email i zdefiniowanie serwera (własnego)?
English:
Yes, Nextcloud sends notifications about events (like file changes, form submissions, comments, etc.) via email, so a properly configured SMTP server is required.
Without email setup, these notifications won’t be delivered – even if the Activity app or other notification features are enabled.
You don’t need your own mail server, you can use any external SMTP provider, such as:
- Gmail (requires an app password),
- WP, Onet, Interia, Seznam,
- or your hosting provider’s SMTP server.
If you tell me which service you want to use for sending emails, I can help with the configuration.
Screenshot from the admin interface is attached below.
Polish:
Tak, Nextcloud wysyła powiadomienia o zdarzeniach (np. zmiana pliku, formularze, komentarze itd.) przez e-mail, więc konieczna jest poprawna konfiguracja serwera SMTP.
Bez tego ustawienia powiadomienia nie będą dostarczane, nawet jeśli masz aktywną aplikację “Activity” lub inne formy powiadomień.
Nie musisz mieć własnego serwera poczty, możesz użyć np.:
- Gmaila (wymaga hasła aplikacji),
- WP, Onet, Interia, Seznam,
- lub SMTP od twojego hostingu.
Jeśli napiszesz, z jakiej usługi chcesz wysyłać maile, mogę pomóc z konfiguracją.
Zrzut ekranu z panelu administratora znajduje się poniżej.
English:
A successful test message in the settings doesn’t necessarily mean the email was actually delivered. It just means that Nextcloud tried to send it and didn’t receive an error in response.
To be sure:
- Check the inbox of the recipient (also the spam/junk folder).
- If nothing arrived, check your SMTP server logs to confirm if the email was really sent and accepted by the receiving server.
Also, one important thing is still missing:
What version of Nextcloud are you using?
Different versions may behave differently, and some bugs may have already been fixed in newer releases.
Once we confirm both the email delivery and your Nextcloud version, we can move forward.
Polish:
Informacja o „poprawnym teście wysyłki” nie oznacza jeszcze, że wiadomość naprawdę dotarła. To tylko znaczy, że Nextcloud spróbował wysłać e-mail i nie dostał błędu od serwera.
Dla pewności:
- Sprawdź skrzynkę odbiorczą adresata (również folder spam/junk).
- Jeśli wiadomość nie dotarła, zajrzyj do logów serwera SMTP – czy wiadomość została naprawdę wysłana i przyjęta przez serwer odbiorcy.
Jest jeszcze jedna ważna rzecz, której wciąż nie wiemy:
Jaką wersję Nextclouda używasz?
Różne wersje mogą działać inaczej, a niektóre błędy mogły już zostać naprawione w nowszych wydaniach.
Jak tylko potwierdzimy wersję Nextclouda i faktyczne dostarczenie e-maila, możemy działać dalej.
Wiadomości testowe przychodzą na maila.
Nextcloud Hub 10 (31.0.2)
English:
I’m using Nextcloud AIO version 10.10.0 (Hub 9) and I’ve noticed that notification emails also stopped working for me recently.
I’ve already reported this issue on GitHub and I’m currently waiting for a response from the developers.
Polish:
Używam Nextcloud AIO w wersji 10.10.0 (Hub 9) i zauważyłem, że u mnie również powiadomienia e-mail przestały ostatnio działać.
Zgłosiłem już ten problem na GitHubie i obecnie czekam na odpowiedź od zespołu deweloperów.
English version:
Hi!
I’ve created a detailed guide explaining how email notifications work in Nextcloud, including how to get notified immediately when someone downloads a file shared via a public link (or receive a summary instead).
You can find it here:
Email notification when shared file is downloaded – immediate or summary only? - #3 by vawaver
It explains the difference between notification summaries and real-time alerts, what settings to enable, and includes screenshots.
Hope it helps!
Polish version (wersja polska):
Cześć!
Stworzyłem szczegółowy poradnik wyjaśniający, jak działają powiadomienia e-mail w Nextcloud – w tym jak otrzymywać powiadomienia natychmiast, gdy ktoś pobierze plik udostępniony przez publiczny link (lub zamiast tego otrzymać podsumowanie).
Możesz go znaleźć tutaj:
Email notification when shared file is downloaded – immediate or summary only? - #3 by vawaver
W poście wyjaśniam różnicę między podsumowaniem powiadomień, a powiadomieniami w czasie rzeczywistym, pokazuję co ustawić i dodaję zrzuty ekranu.
Mam nadzieję, że się przyda!